GOLFBOX

Üks enam vajaminevaid reegleid golfis on vabastuse võtmine, kui ei saa või ei soovi jätkata sealt, kus pall asub. Meie augustikuu reegli tutvustus just sellest räägibki - kuidas korrektselt võtta vabastust ning kas võib võtta kahe või ühe kepipikkuse kaugusele vabastust. Allpool EGCC Reeglite ja HCP toimkonna esimehe Sander Vallaotsa lahtiseletus.

 

Kõige esimene reegel reegliraamatus ütleb:
“Golfimängus lüüakse pall kepiga avalöögialalt auku ühe või mitme järjestikuse löögiga vastavalt reeglitele.”

Seejuures tuleb arvestada, et golfimängu põhialusteks on: mängi palli nii nagu see asub, mängi väljakut selliselt, nagu sa ta eest leiad ning kui sa ei saa kumbagi teha, siis käitu selliselt nagu on aus.

Tihtipeale satub pall teekonnal avalöögialalt auguni fairway asemel igasugustesse kohtadesse, kust ei saa palli mängida nii nagu ta asub. Näiteks veetakistusse, põõsasse, kivi alla jne. Golfireegid pakuvad sellisteks puhkudeks mängu jätkamiseks kaht sorti vabastusi, mis rakenduvad vastavalt olukorrale:

  • Trahviga vabastused (veetakistus, mittemängitav pall, aut)
  • Trahvita vabastused (tee, remondiala, juhuvesi, mutihunnik, tehislik takistus)

Mängija peab tundma piisavalt hästi reegleid, et teada igas olukorras oma õigusi ja valikuid. Mängija võib enne tegutsemist kaasata ka kohtuniku või komitee oma õigustes veendumiseks, sest kui mängijaI võtab valesti vabastuse, kaasnevad sellele tagantärgi trahvilöögid. Oleme ju kõik mängujärgselt saunalaval või restoranis mänguolukordi lahanud 😉

Vabastuse võtmine eeldab alati mingi selge punkti määramist. Olgu see siis palli sisenemiskoht veetakistusse, palli enda asukoht, eelmine löögikoht või lähim jätkamiskoht. Olulisem erinevus on sellest kohast kukutamiskoha kauguse määramine. Väga lihtne on meelde jätta sedasi: kui vabastusega kaaseb trahv, saan ma alati ühe kepipikkuse juurde (trahv = kepipikkus). Trahvita vabastuse kukutamiskoht on alati üks kepipikkus ja trahviga kaks kepipikkust.

Seega, kui pall on tee peal, mutihunnikus või remondialas, siis leia lähim jätkamiskoht ja kukuta 1 kepipikkuse sisse. Kui pall on vees, siis leia sisenemiskoht ja kukuta 2 kepipikkuse sisse (trahv = +1 kepipikkus). Mittemängitav pall tähendab palli asukohast 2 kepipikkust (trahv = +1 kepipikkus) jne.

Trahviga vabastuste puhul on mängijal alati võimalus ka lipu suunal või eelmisesse löögikohta tagasi minna. Trahvita vabastuse puhul seda võimalust ei ole.
Ilusat mängu ja proovige rohkem fairwayl püsida!

Kõik uudised ...

GOLFBOX