GOLFBOX

Kuidas läheb meie griinidel? Kasvavad kenasti. Kuna ilus muru kasvab griini kõrvalt kiiremini, siis nii nagu 11. mail kirjas ennustasin, on lühiajaliselt tekkinud ebaühtlust juurde. Griinid said oma esimese väetise maikuu teisel nädalal, tulnud on ka natuke vihma ja üle kümne soojakraadi on olnud abiks, et vegetatsioon pihta hakkaks.

Oleme niitnud hooaja alguses griine pigem harva ja kuue millimeetri kõrguselt. Tavalisel aastal on olnud niitmiskõrgus madalamal ja ka tihedam. Kuue millimeetri pealt niitmine on andnud taimele võimaluse saada tugevamaks ja vähendada stressi, mängijatele on tähendanud see olenevalt päevast suuremat ebaühtlust.

Eks me saaksime niita ka madalalt, rullida ja lisatud liiv sel nädalal griinidele teeks mängulusti suuremaks – oleks oluliselt ühtlasem ja kiirem. Aga peame veel paar nädalat vastu – griini kiirus pole kevadel eesmärk omaette. Ühtlus küll, aga haigete kohtade taastumine siiski pole olnud arvestades temperatuure nii kiire, kui kõik sooviksid. Kui 11. mail ennustasin, et paari nädala pärast peaks enamik kohad olema täis kasvanud, siis maikuu kolmanda nädala lõpus tundub, et läheb veel kümme kuni neliteist päeva. Kaugelt vaadates on griinid juba rohelised, lähedalt vaadates läheb selleni veel natuke aega. 

27. mail on EGCC sünnipäevavõistlus Anniversary Tournament. Kui keegi mäletab, siis tegime karuteene aastal 2015, kui oli samuti ülikülm kevad ja niitsime hästi madalalt, et võistluseks saaks griinid hästi kihvtiks. Lakkusime neid haavu veel juulikuuski... Oleme selle kogemuse võrra rikkamad ja seetõttu võistluseks midagi väga erilist tegema ei hakka. Aprillis loodud EGCC väljakukomitee, mille eesotsas on aastatel 2013–2016 EGCC kapteni ametit pidanud Urmas Isok, otsustas sel nädalal koostöös meie väljakute hooldusjuhi Paul Marleyga, et niitmiskõrguse saame alandada nüüd viie millimeetri peale. Kindlasti on sellel oma efekt ebaühtlustuste vähendamiseks. Lisaks oleme sel aastal rullinud rohkem ehk pall meie Anniversary Tournamentil kindlasti nii palju ei hüppa kui sel nädalal. Julgen isegi öelda, et kõige keerulisem aeg on möödas - siit läheb ainult paremaks. 

EGCC väljakukomitee* on saanud kokku kahel korral, et eesmärgistada lühiajalisi ja pikaajalisi tegevusi. Kui griinid kõrvale jätta, siis kui kellelgi jääb midagi silma, võib julgelt mulle teada anda. Ma lisan need ettepanekud ja tegevused komitee ühisesse ettepanekute tabelisse kirja. See võib kasvõi olla mõni keerulisem koht fairway’l või katkine drenaažikaevu kate rough’is. Väljakukomiteel on võetud eesmärgiks kaks peamist teemat: esiteks, et griinidel kevadeti haigus puuduks, ja teiseks, et väljakul ei jääks ükski probleemne koht tähelepanuta.

Usun, et suudame need kaks eesmärki saavutada. Juuni alguses peaksid saabuma esimesed griini pindade analüüsid Inglismaalt. Loodetavasti näeme sealt tõestust, et eelmisel sügisel lisatud uus materjal griinidesse on andnud oma efekti ja tulemused on paremad. Mõõdame kõige muu detailse kõrval muuhulgas orgaanilise kihi ja materjali olemasolu, mis suudab hoida toitaineid ja niiskust. Meie näitajad selles osas on (väga) madalad, aga iga materjali sissepanek seda väärtust tõstab.

Väljakukomitee otsustas teha uue materjalide sissepanekut sel aastal Sea Course’i griinidele 19.–20. septembril. Tehakse suured augud, mis täidetakse toitainerikka mulla ja liiva seguga. Ehk septembri lõpust ja kogu oktoober on Sea Course’i griinid aereeritud, mis annab võimaluse talvele vastu minna tugevamini. See ei garanteeri meil talvekahjustuste mittetekkimist 2023. aasta kevadel, aga koostöös haiguste vastu pritsimistega ja toitainete lisamisega annab võimaluse murul veelgi kiiremini taastuda. Järgmine suur materjali lisamine on planeeritud 2023. aasta aprillikuu keskele (kõik oleneb muidugi ilmadest). See võiks anda võimaluse, et maikuu keskpaigaks, hiljemalt lõpuks, on griinid ilusti taastunud ja tugevad. Kõige selle eesmärk on jõuda 2024. aastal talvekahjustustest vabaks, kuna siis peaks olema griinidel piisavalt sisu, mis hoiab kinni nii toitaineid kui niiskust.

Tänan kõiki, kes on vastu pidanud see kevad – ajab muidugi vanduma, kui birdieputt keerab ennem auku teise suunda muu kui palliaugu tõttu, ka mind ennast. Natuke veel ning koostöös loodusega peaks iga päev griin minema ühtlasemaks. Muru kasvab tegelikult hooga ning loodetavasti on seda näha ka mängijatele, mitte ainult mikroskoobiga greenkeeperitele, kes väljakul tehtud töö tulemusi iga päev otsivad ja ka leiavad. 

EGCC väljaku komitee päevakorras on peale griinide palju muid alasid – nii drenaažide lisamist, teede ehitamisi, bunkrite ümbertegemist või liivavahetust ja palju muud. Kui griinid veerevad juba ilusti, siis usun, et paneme kõik tähele ka seda, mis väljakul on hästi muudes kohtades. Ja kui midagi ei ole, siis saame selle nimel tööd teha, et iga päev läheks paremaks.

Soovin ikka häid mänguringe ja kohtume hiljemalt meie sünnipäevavõistlusel reedel, 27. mail.

 

Hanno Kross
AS EGCC juhatuse esimees

* EGCC väljaku komitee koosneb:

  • Head Greenkeeper Paul Marley
  • Toimkonna juht Urmas Isok
  • EGCC kapten Rain Uusküla
  • Head Pro Enrico Villo
  • EGCC juht Hanno Kross

Kõik uudised ...

GOLFBOX