GOLFBOX

Pildil Heinu Klaas 2013.a. Seeniorite Euroopa Meistrivõistlustel kohtunikutööd tegemas.
Heinu on Eesti kogenuim golfikohtunik, kes on lisaks Eesti Miestrivõistlustele ja Est-Ami'l olnud kohtunik kõikidel Euroopa Meistrivõistlustel, mis on Eestis (kõik EGCC's) toimunud, millest nii meeste kui naiste individuaalsetel EM'idel täitis ka peakohtuniku rolli.
Fotod: Hanno Kross

EGCC meistrivõistlustel oli üle pika aja aktiivses kohtuniku rollis meie klubi ja Eesti Golfi Liidu HCP ja reeglite toimkonna esimees Heinu Klaas, kes allolevalt annab ülevaate juhtunud seikadest ja otsuste taustainfost Heinule omases heas ja tuntud võtmes. 


 

Üle tüki aja oli võimalus jälle olla kohtuniku rollis golfivõistlustel ning ei olnudki väga hull (võrreldes sellega, mis oleks võinud olla).
Ja nagu tavaliselt ikka, tuntakse huvi, et kas midagi huvitavat ka juhtus. Kas huvitav või mitte, eks see ole küsijast kinni, aga nii komitee kui kohtunik said oma rolli tunnetada küll ja veel.

Algatuseks nö. platsivälisest.
Miks ei saanud transporti kasutada golfarid, kes seda tegelikult ka vajasid (erinevad tervisehädad).

Siin oli põhjus lihtne – seda võimalust saab kasutada olukorras, kus see transpordi kasutamine on tagatud kõigile -EGCC-l seda võimalust ei ole ning vähe tähtis ei ole ka asjaolu, et tegemist on meistrivõistlustega (ehk spordivõistlustega kõige ehedamas mõttes) ja iseseisev liikumisvõime on samavajalik kriteerium kui näiteks golfilöögi sooritamise oskus. Selline oli komitee loogika.(Tuletame meelde, et iseenesest golfireeglid ei piira transpordi kasutamist mänguringi ajal, küll võib komitee seda piirata).

Küll aga tulevikuks teemat, kui meie liikmed saavad veelgi vanemaks ning peame mõistlikuks nende hulgastki meistreid selgitada, on küll ja veel (on olemas ülisuur tõenäosus, et ka olemasolevad nooremad klubiliikmed vananevad)

Udust esimese võistluspäeva hommikul.

Erinevalt minu teada teistest Tallinna lähedastest klubidest meie komitee võistluste algust edasi ei lükanud (kohtuniku jõhkral survel)
Miks? Loogika aluseks oli vastus küsimusele, kas esinesid asjaolusid, mis oleks golfimängu võimatuks muutnud. Komitee seisukohalt ei olnud - jah ,selgelt oli ebamugavam, aga eks ka järgmise päeva vihmas oli ebamugav (tuletagem jällegi meelde, et tegemist meistrivõistlustega, kus kehtib mõningane eeldus, et võistlevad golfarid, kel on mingi šanss lüüa sinna kuhu plaanib ning nii pikalt kui plaanib). Täpsemalt siis vaadates - maandumisala takistused olid nähtavad ning griiinile löögi korral oli lipp nähtav, seda et palli maandumist ei ole näha, ei ole golfimängus piirang (mõelge näiteks Otepää rajale). Probleemiks oli ka muidugi kaugusmõõdikute kasutamine, mis ei näidunud, aga siin on abiks lipuasukohtade tabel ning kaugusmärgid (tõsi ka vajalikuks osutub mõningane matemaatikaoskus).

Ja lõppude lõpuks ja komitee õnneks, kadus udu tunni ajaga. Kes on golfivõistluste korraldamisega kokku puutunud, teab, et igasugune võistluste edasilükkamine peab olema väga põhjendatud. Jah, oli ka teine variant (edasi lükata), aga seekord valisime mängimise.

Stardiajad teisel päeval.
Loogika lihtsalt selline, et kaheksa paremat saavad mängida radu järjestuse 1 – 18, teised alates 10-st lõpetades 9-ga.
Teisel päeval erinevalt esimesest, kasutasime eelispaiga reeglit madalaks pügatud alal, arusaadavalt oli see puhtalt vihma pärast (pall kipub korjama ohtralt igasugu sodi ja muda).

Väljakul toimunust.
Mängutempo - kuidas võiks olla? Kui grupp hakkab eelnevast maha jääma, siis minnakse iseseisvalt üle nn ready golf rešiimile, kui vastava märkuse teeb kohtunik, siis on see juba kohustus.
Tuletame siis meelde mõningad tegevused, mida saab mängutempo kiirendamiseks teha.
Kaks esimest puttamise lõpetajat lähevad juba järgmist avalööki tegema, sõltumata tulemusest.
Löök võtab aega mitte rohkem kui 40 sek (esimesel 45), kusjuures sinna juurde kuulub kogu wuuduu (möötmised,kindad jms.). Erijuhtudel ka palli juurde jõudmine teatavast hetkest (näit. kui ülejäänud golfarid on oma palli juures ja ei ole mingit takistust , et ka viimane ei peaks enda oma juures olema). Siinkohal ei oma tähendust,mis koha peale võistlus käib.

Mis veel?

  • Näiteks suutis meie üks tulevikulootus rünnata 13. raja auku nii, et pall lõhkus augu esiserva ja ka tagaserva (tegemist oli lähestuslöögiga). Reegliteadjatena kutsuti kohale muidugi kohtunik, selmet seda ise parandama hakata (ise arstimine keelatud).
    Samal griinil teisel päeval oli palju tegemist juhuveega, võib putata ka muidugi juhuveest, küll aga on võimalus leida lähim lipust samal kaugusel olev koht, kus juhuvesi ei sega (ilma trahvita)
  • Meelde jäi veel olukord, kus mängija läks augu serval putti ära toksama, tabas aga maad ja mitte palli. Kuna tahtlus palli lüüa oli ning oli ka löögiliigutus, siis läks see löögina kirja. Minu arust oluline siin tänase päeva kontekstis oli see mängija tunnistus, et jah ta tahtis palli lüüa ning see liigutus oli löögiliigutus. Hea näide, kus ausus ei sega tiitleid võitmast.
  • Meenutame ka seda, et 3. raja vasakul servas olevad puud ei ole juba paar aastat kaitse all ehk trahvita vabastust neist enam ei saa.
  • Löödi ka puupõrkega enda pihta, uute reeglite järgi ei järgne sellel trahvi nagu ka topeltpuute korral, jätkatakse uuest asukohast.
  • Ning muidugi oli küsimusi ka mitte mugavate kohtade kohta väljakul (pall vanas löögijäljes fairwayl, mullases kohas raffis). Üldjuhul kui ei ole ala mängitud remondialana, siis ilma trahvita mingit vabastust ei saa, lihtsalt tuleb arsenalist võtta oludele vastav golfilöök. Kui see puudub, siis neid pakutakse Golfikooli vahendusel.
  • Vale palli mängimisel ükski vale palliga löödud löök arvesse ei lähe, tuleb lüüa õiget palli ja saadakse 2 trahvi
  • Löödi ka valelt tiialalt, jällegi löök arvesse ei lähe 2 trahvi ja tule lüüa õigelt tiialalt.
  • Griinil märgiti pall teise löögijoonelt ära, unustati tagasi märkida, muidugi järgneb sellele 2trahvi valest kohast mängimise eest.
  • Ja oli ka üks totter juhus kus mängija hilines starti, kahjuks pidi alustama võistlust kolmanda löögiga (ehk starti hilinemine kuni 5 min. tähendab 2 trahvi). Kui ma ei eksi, ei seganud see medali võitmist. Sümpaatne oli see, et tekkinud ka mingit mõttetut vaidlust mingite olematute asjaolude üle. Jällegi, head mängijad on head vaatamata kõigele.

 

Kokkuvõttes olid toredad võistlused, meistrid nägid kõik meistrite moodi välja ja ülejäänud lihtsalt tublid

Heinu Klaas
Selle võistluse kohtunik

Kõik uudised ...

GOLFBOX