GOLFBOX

Meil on hea meel teada anda, et detsembri lõpus allkirjastasime lepingu, mille alusel soetame järgmiseks hooajaks kaks uut griininiidukit. Toro Greensmaster 3420 Hybrid mudel on maailma täielik tipptehnoloogia griinide niitmisel, niidukit kasutavad parimad väljakud maailmas.

Kvaliteetseid täis-elektrilisi niidukeid väljaku hooldamiseks maailmas veel ei pakuta, kuigi turg sinnapoole on tasapisi liikumas. Probleem on akude kestvuses - elektrilised niidukid ei pea 18 raja niitmist täna veel vastu või kui kasutada akusid, mis peavad, on griininiidukitel raskus liiga suur.

Kuna me niidame keskmiselt 6 kuud aastas, siis võime eeldada uute soetatavate masinate elueaks minimaalselt kümme aastat. Tõenäoliselt aastal 2030 on juba tehnoloogia jõudnud sinnani, kus masinad on 100% elektrilised ning suure osa tööst teevad ära ka robotid, väljaku hooldusmeistrite tööks jääb valgete kinnastage robotite kantseldamine.

Mõned aastad tagasi soetasime neli käsiniidukit griinide niitmiseks, millega enne klubi olulisemaid võistlusi niidame ja jätkame seda samuti. Golfimaailmas on pigem religiooniküsimus, kas niita käsitsi või suuremate masinatega? Arvestades tehnoloogia arengut pole tegelikult enam kvaliteedivahet. Ka suurtel olulistel võistlustel niidetakse juba suurte masinatega ka griine ja griiniesiseid. Igapäevaselt annab see olulise vahe meeskonna töötundides, kas niidad 4 inimesega 4h griine käsiniidukiga või kahe inimesega 2,5h iga päev 18 rada. Arvestades, et niidame 200 päeva on töötundide vahe päevas 11h, hooaja jooksul 1980h - see teeb suurusjärgus 250 tööpäeva ühe inimese puhul. 

Uute soetatavate niidukite hübriidmootorite üheks eeliseks lisaks efektiisusele on kindlasti ka oluliselt väiksem võimalus õlileketeks, mis griinimurule on tappev. Sellel aastal juhtus õnnetus meie Sea Course'i teisel griinil, mille väljakasvatamine võttis aega mitu kuud.

Lisaks on uued niidukid ka oluliselt täpsemad kui eelmise generatsiooni masinad. Kui õhtul hilja mängida, siis võibolla olete märganud, et griinidel on olnud madalamate varjudega näha niitmisjooned. Uued niidukid toovad kindlasti ka siin kvaliteedihüppe, mis on küll pisike detail, kuid kokkuvõttes oluline, et griinil oleks muru võimalikult ühtlane. Oleme möödunud hooaja arengutega rahul, kuid täpsus ja kvaliteetne niitmine igapäevaselt on asi, mida uute niidukitega saame kindlasti veel parandada. 

Uute griininiidukite investeering on AS EGCC'l ligemale 100tuh€. 

Kevadel saab olema griinkiiperitel pidupäev, kui uutesse istmesoojendustega niidukitesse saavad istuda ning loodetavasti ka meie aktsionäridel ja liikmetel, kes järgmisel aastal saavad veelgi paremaid griine nautida kui sel aastal. Ilusat uut (golfi)aastat kõikidele!

 

Hanno Kross
AS EGCC juhatuse esimees

Kõik uudised ...

GOLFBOX