GOLFBOX

EGCC on teada tuntud oma kvaliteedi pärast – väljaku disain ja kõik muu saavad tihti kiita, aga kevadised laigud meie griinidel on teema, mille üle nii mõnigi pihku itsitab, mõni vihastab, aga suurem osa lihtsalt võtab kui paratamatusena ja teadmisega, et küll suveks kõik jälle on roheline.

Meie siin, kes me saame oma palga aktsionäridelt, seda paratamatusena ei võta. Oleme aastate jooksul püüdnud teha üksjagu muudatusi, et oleks kevadeti põhjust oodata erinevat tulemust. Kui pealtnäha (rõhutan sõna „näha“) ei pruugi erinevusi olla, siis sisulise poole pealt on siiski muudatused olnud ja need on päris fundamentaalsed.
Meie greenkeeping'u sügise ja talve töö eesmärk on ainult üks – talvehaiguse mittetulek. Võime öelda, et tegelikult ei ole me seda saavutanud peaaegu ühelgi aastal. Teatud hulgal on seda ikka olnud, mõnel üksikul aastal väga vähe, enamikel aastatel palju või väga palju.

On ka teine eesmärk olnud – kui talveseen griinile siiski tuleb, peab kevadsooja tulles olema murutaim piisavalt tugev ja muru ei tohi olla alt hävinenud. Vaid nii saame kiiresti talvekahjustused välja kasvatada. Seda oleme suutnud eelmisel aastal (enamik kahjustused likvideerisime mai kolmandaks nädalaks). Paar päeva tagasi mängides sain kinnitust, et suudame talvekahjustusi likvideerida ka sel aastal.

Kuigi visuaalselt on nii mõnigi griin silmale kole vaadata (sel aastal eriti griinide ümbrus), siis greenkeeping'u meeskonna tehtud pikaajaline töö on kandnud vilja – iga kahjustatud koha pealt on tärganud või tärkamas uus ilus roheline muru. Olles siin Estonian Golf & Country Club’is näinud neljateistkümnendat kevadet, julgen kõva häälega välja öelda, et enamik kahjustatud kohtadest on 1014 päeva pärast rohelised.

Igast talveseene laigust tuleb juba täna uus ilus muru välja, mis annab lootust, et õige pea on kõik roheline. Ka griinidel.

Meie greenkeeping'u tiim on töötanud läbi talve, eemaldanud griinidelt lund, teatud ajal intensiivse kevadpäikesega, muide, jätnud teadlikult väikese kihi lund eemaldamata, et mitte lasta tugevatel tuultel ja päikesel griine mitte kuivatada. Alates märtsist on harjatud, pritsitud, lõigatud vertikaallõiguriga, augustatud griini ümbruseid, väetatud ja tehtud palju-palju muud. Iga päev.

Kirjutan seda selleks, et nii mõnigi naljahammas räägib EGCC osas, et „me ju väetist ei pane“ (sulaselge lollus ja pole kunagi olnud tõde) või näiteks „paneme griinidele suhkrut“, mis on õige, aga tegemist on spetsiaalselt golfiväljakutele loodud tootega, mis tugevdab taimi ja mida kasutavad enamik väljakud. Mõnikord on kihvt seltskonnas lõõpida ja see on okei, aga karavan läheb edasi ja meie teeme oma tööd ja teame, mida teeme. Sel kevadel on loodus olnud muidugi karm – oleme tavakevadest paar nädalat maas ja meie soojematest kevadetest kuu aega maas, kui saime juba märtsi lõpus Sea Course'ilgi golfi mängida.

Oleme maikuu keskel ja näeme alles praegu, et puudel hakkavad lehed kasvama… Kõik ärkab ja järgmised paar nädalat on ülikiire kasvuperiood, kaasa arvatud meie griinidel. Neil on piisavalt toitu, õhku ja päikest kasvamiseks, ka niiskust, mida õnneks tuleb sel nädalal ka taevast lisaks.

Mängisin esimesed üheksa rada sel aastal kümme päeva tagasi. Väljak oli visuaalselt kurb, aga pall ei hüpanud griinil ja mängitavus oli väga hea. Mängisin üleeile uuesti ja süda rõkkas nähes uut muru igal pool välja tulemas. Niidame praegu griine kuue millimeetri pealt tavapärase nelja millimeetriga võrreldes (et tugevdada veelgi taime) ning meeskond on suutnud ka selle niitmiskõrgusega ettevalmistada griinid, kus pall ilusti veereb ja enamik on ühtlane. On võimalik, et nüüd, kui soojad ilmad on saabunud ja hea muru kõrvalt kasvab kiiremini, griini ebaühtlus natuke suureneb, aga see on ajutine. Ma usun, et EGCC sünnipäevavõistluseks on kõik ilusti roheline ja naudime golfi täiel rinnal.

Loomulikult tahaks, et me saaksime varakevadel Sea Course'il golfi nautida ilusatel rohelistel ühtlastel griinidel, aga oleme oma viieaastase pikaajalise projekti kolmandas aastas. Eelmisel sügisel suurte aukude tegemine ja griinidele lisamaterjali panemine on juba täna end tõestanud. Taimed on kevadel tugevad ja talv neid ära ei tapnud. Jätkame seda tööd ja eesmärk on ikka see sama – teha taimed nii tugevaks, et haigus külge ei hakkagi. Kasutame selleks kõiki maailma parimaid ained ja teadmisi, mida võtta on. Need, kes teist juttu räägivad, neil puuduvad teadmised. Nii greenkeeping'u tiimi juhi Paul Marley kui minu telefoninumbrid on kodulehelt leitavad. Keda huvitavad täpsemad detailid, helistagu julgelt. Hea meelega võime Eesti parimas golfirestoranis Jõelähtme Da Vincis kohvi juua ja südamele olulisi teemasid arutada.

Soovin kõigile ilusaid mänguringe ja olen kindel, et iga päev toob loodusesse rohelist ja soojakraade juurde, et saaksime rohkem golfi nautida.

Head golfihooaja algust!

Hanno Kross
AS EGCC juhatuse esimees

PS. Ülemised fotod on minu telefonist selle aasta Euroopa päeval

Lume eelmaldamine ja efekt talvel. Fotod: EGCC Head Greenkeeper Paul Marley. Keda huvitab, siis Paul lisab igal nädalal oma Instagrami teateid meie väljaku greenkeeperite tegevustest, jälgige kontot @ptmarley ja muidugi @estoniangolf, kus lisaks greenkeepingule on palju muud toredat EGCC-ga seotud golfisisu.

Kõik uudised ...

GOLFBOX