GOLFBOX

Pildil vasakult EGCC hooldusmeeskonna juht Krzysztof (Kris) Misiaczyński, meie agronoom Ian MacMillan Shotimaalt ning Paul Marley, kes on Krisi parem käsi EGCC hooldsmeeskonnas
Foto: Hanno Kross

Eesti Greenkeeperite Ühendus korraldab 2. - 3. oktoober 2019. a, Estonian Golf and Country Clubis (EGCC) Nordic Greenkeeperite konverentsi “Kemikaalidevaba väljaku hooldus”. Konverentsi idee algatajad ning eestvedajad on EGCC-st Kris Misiek ja Paul Marley.

Greenkeeperid näevad igapäevaselt oma töös, kuidas golfiväljakute hooldamiseks kasutavatate kemikaalide valikut pidevalt kärbitakse ning igal aastal lisandub selles osas piiranguid juurde. See olukord on pannud greenkeepereid otsima uusi lahendusi väljakuhoolduses ning on olnud suurendatud huvi EGCC-s kasutusel oleva bioloogilise väljaku hoolduse osas. Seega oleme korraldanud konverentsi teemal “Kemikaalidevaba väljaku hooldus”, mis keskendub kemikaalivaba väljakuhoolduse võimalikkusele ning jagame oma kogemust ja teadmisi selles osas, kuidas säilitada kvaliteetseid puttamisgreene ilma kemikaalideta. Huvi konverentsi osas on olnud suur ning üle 50 greenkeeperi, kaheksast erinevast riigist, on ennast juba kirja pannud.

Konverentsi peaesinejaks on „Macmillan metoodika“ looja, agronoom Ian Macmillan, kes räägib, kuidas kasutada bioloogilist lähenemist taimede immuunsuse tõstmiseks, et seeläbi tagada puttamisgreenide kõrge kvaliteet ka kemikaalide vabalt.

Angus Horticulture Ltd juht räägib, miks nende tooted sobituvad Macmillan metoodikasse ning kuidas kasutada Angus väetiseid bioloogilises väljaku hoolduses.

Hoides konverentsi jätkusuutlikku ja keskkonnasõbralikku teemat, tutvustab Toro/Hako oma uusimaid golfiväljakute hooldamise hübriidseadmeid, mis aitavad greenkeeperitel vähendada kütusekulu eelarvet.
Nähes, kui paljud naaberriikide greenkeepereid on bioloogilisest väljaku hooldusest huvitatud ja ka osalemas sel konverentsil, et õppida EGCC näitel kemikaalivaba golfiväljaku hooldust, näitab, et oleme teinud õige otsuse järgides Macmillian metoodikat. 

AS EGCC juhatuse esimees Hanno Kross, kes on viimase 11 hooaja jooksul näinud väljakul erinevaid meetodeid ja tulemusi tõdes omalt poolt, et üleminek mürkide kasutamisest mürgivabaks ja keskkonnasäästlikuks väljaku hoolduseks on olnud omajagu ameerika mägedel reisimine:

"Nähes igal kevadel peale lume sulamist suuremahulisi haigeid kohti EGCC griinidel aasatel 2009 kuni 2013 otsisime maailmast parimat know-how'd, kuidas pikaajaliselt minimiseerida talvekahjustuste teket. Peale kohtumist maailmas tunnustatud agronoomi Ian MacMillaniga, kelle tõi Eestisse tutvuma meie juures tol ajal töötanud greenkeeper Ott Avango, mõistsime, et pikajaliselt saab olla edukas ainult hoolitsedes parimal ja puhtamail moel tervise eest - konkreetsemalt muru- ja taime tervise. Hoiatatai ka selle eest, et minimaalselt on tegu 1000 päevase protsessiga, kus murutaim samuti hakkab õppima ise ennast tugevaks tegema, kuna mürki mitte saades saab aru, et ta peab ise haigusele vastu panema, muidu sureb ära...

Alustasime aastal 2015 üleminekuga, 2016 ja 2017 aastad olid suured väljakutsed EGCC jaoks, 2018.a. oli juba suures osas õnnestumine ning 2019 on meie väljak olnud parima tervise juures läbi aegade. Arvestades trende põllumajanduses, Euroopa Liidus ja seadusandlust, kus enamus tervisele kahjulikke mürke on tänaseks juba keelatud ja järgmise paari aasta jooksul keelatakse aina enam, on EGCC'l golfimaailmas väga huvitav positsioon, kus saame tutvustada metoodikat, mida järgides on võimalik muruhaigusi ennetada ja mängijatele pakkuda samas pikaajaliselt ohutumat väljakut kasutamata mürke. Loodus on väga tark ja peame ainult andma tal võimaluse ise hakkama saada toetades kasvu orgaaniliste väetiste ja muude toodetega, mis golfiväljaku suurt koormust arvestades aitavad murul hooajal vastu pidada nii 4mm kõrgust niitmist ja EGCC näitel ka 25 000 mänguringi aastas. Mul on väga hea meel, et Eestisse on sõitnud üle 50ne greenkiiperi Põhjamaadest ja ma loodan, et suudame abistada ka läbi enda mõnevõrra keerulise kogemuse teisi väljakuid maailmas, millest kokkuvõttes võidab ainult klient ja pikaajaliselt ka meie planeet," sõnas Kross. 

Nordic Greenkeepers Conference raames mängitakse peale poolteist päeva kestunud õppesessioonide ka loomulikult EGCC Sea Course'il golfi. Konverents on esmakordne rahvusvaheline kokkusaamine Eestis greenkeepritel, kus võimalik oma kogemusi ja teadmisi ning kontakte jagada. Loodame, et külalised lahkuvad Eestist uute teadmiste ja põlevate silmadega ning positiivse tagasisidega oma koduklubidesse, mis oleks kogu noorele Eesti golfile suureks tunnustuseks.

Kõik uudised ...

GOLFBOX