GOLFBOX

Maailm lendab tohutul kiirusel - kui veel eelmisel nädala julgesin teha koroonaviiruse raames nalja, siis täna on selge, et laks on juba käinud ning arvata, et kulminatsioon on ära olnud, on mõnevõrra ennatlik...

Kogu turismisektor on kummuli - alates lendudest, lõpetades hotellide, restoranide, meelelahutuse ja kõige muuga, mis turismiga kaasneb. Enamus tippspordist ja meelelahtutusest on tänaseks peatunud, muuhulgas ka minu laste noortetreeningud jalgpallis, NBA hooaeg jäeti pooleli ja Serie A mängud Itaalias ei toimu, rääkimata kõikidest muudest suurtest üritustest. On ainult aja ja mõne päeva küsimus, kui paljud teised riigid jõuavad samasse olukord, mis turva- ja kindlustunnet ei suurenda. Ennustatakse, et koroonaviiruse kahjud tulevad kokku üle 3 triljoni $ ja oma osa saavad siin kätte kõik, olenemata ärist.

Eesti golfisektorile on välismaa mängija ülioluline - tänu eelkõige Soome lähedusele on Eestis väljakuid kordades rohkem, kui arvestades Eesti mängijate hulka, oleks loogiline majanduslikult ülal pidada (800-1200 mängijat ühe 18 rajalise väljaku peale). Eestis on seitse 18-rajalist väljakut ning golfimängijaid, kes perioodiliselt mängivad, suurusjärk 3000. Oleme sektorina teinud head müügitööd ja iga-aastaselt toonud Eestisse sadu tuhandeid Eurosid välismaalt - mina nimetan seda positiivsete emotsioonide ekspordiks, kui green fee suudame välismängijale müüa. Sel aastal lükkub nende emotsioonide müük nii mõnelgi puhul edasi.

Meil Jõelähtme golfikeskuses on käesolevaks hooajaks olnud rekordmüük - on broneeritud läbi aegade enim tiiaegu hooajaks, kuid viimasel nädalal on näha, et suuremad grupid annulleerivad hirmust teadmatuse üle oma reisid, mõnel puhul väiksemad lükkavad kuupäevi edasi. Sama protsess käib ka teisiti - enamustest pakettreisidest välismaale loobutakse või võimalusel lükatakse edasi, kuni olukord normaliseerub. Teadmatust on nii palju, parem karta, kui kahetseda - mõistame kliente loomulikult, ise käituks tõenäoliselt samamoodi.

Analoogne olukord valitseb paljudel välismaa tuntud väljakutel, kellele turism on oluline sissetuleku allikas. Olen olnud ühenduses nii mõnegagi, kelle päevad on sisustatud täna ainult broneeringute annulleerimise ja ümbertõstmisega. Kindlasti on samaväärne seis ka teistel Eesti väljakutel, kus mõnel on välismaa green fee osakaal käibest veelgi olulisemal kohal, kui meil EGCC's, kus oma mängijate osakaal on suur. 

Ma pöördungi siikohal kõikide Eesti golfimängijate poole ning kutsun teid sel aastal külastama kõiki Eesti golfiväljakuid - ei ole paremat aega riigisiselt oma lemmikharrastusega tegeleda kui sel kevadel ja suvel! Teispidi pole rõõmsamaid hekti, kui üle Eesti erinevatele väljakutele tulevad oma mängijad, tasuvad green fee või soetavad mõne paindlikuma mänguõiguse, et sellega toetada seda keerulist tööd ja inimesi, kes golfiväljakutel Eestis väljakuid hooldavad ja teenindusega tegelevad. Kõik me töötame igapäevaselt selle nimel, et pakkuda suurepärast teenust ja kvaliteeti ning unistame, et esimesel tiil on enda Eesti mängijatest järjekord. On päevi, kus see unistus on juba täitunud, kuid ruumi on meil kasvamiseks veel aasta(kümne)id.

Oleme EGCC's olnud hinnastamisel lihtsad ja pigem jäigad- meil on üks hind kahel erineval väljakul. Samas arvestades selle kevade ja suve erinevat olukorda, oleme tulnud välja esimest korda ajaloos paindlike mänguõigustega ja green fee pakettidega, mida on võimalik soetada kõikidel - nii seni meie mänguõigust omanud mängijatel kui ka teistel, kes EGCC'sse tihedamini veel pole sattunud. Olen kindel, et sel aastal on Eestis kõige rohkem võimalusi erinevalt golfi mängida ja alustada selle alaga parimate treenerite käe all ning suurepärase kvaliteediga väljakutel.

Turismisektor on saanud pihta viimasel paarikümnel aastal ka ennem - oli see siis 9/11 või Islandi vulkaan, kuid sellises mahus, et tervetes riikides keelatakse reisimine, piirid on lukus ja inimesed on karantiinis, seda ennem nähtud ei ole.

Eks ole näha, kes sellest tugevamini välja tuleb, kuid näen siin ka võimalust Eesti golfile - toome rohkem kui kunagi varem uusi inimesi golfi juurde! Pereliikmed, kes mingil põhjusel veel pole mängima hakanud; kolleegid, kes on otsust iga-aastaselt edasi lükanud; parimad sõbrad, kes võibolla üleolevalt on öelnud, et nad veel golfi mängimiseks nii vanad ei ole - kõik võiks võtta sellel kevadel käekõrvale ja tuua üle Eesti golfiväjakutele!

Teeme koolitused, toetame neid läbi mentorluse ja heade golfitreenerite teadmistega, kutsume nad mängima, pakume mõnusat klubilist tegevust ja saamegi alana suuremaks. Äkki järgmisel kümnendil uue kriisi tulekul (ja see tuleb niikuinii!) me enam ei olegi nii sõltuvuses teistest vaid oleme kahe jalaga maa peal ja teame, et mis iganes viirus või majanduslangus tuleb - värskes õhus liikumine sõprade ja perekonnaga on parim vahend pikaajaliselt tervena püsimisel.

Mul on hea meel, et me golfi mängime - me oleme tervemad, kui keskmine inimene, saame seda teha Eestis, kus on kinnitatud, et on maailma üks puhtam õhk ning oleme ala arengu alguses, mis ootab plahvatuslikku kasvu järgnevatel kümnenditel. Olge terved ja näeme golfiväljakul, olenemata, mis meie ümber toimub. Siin on alati turvaline ja kindel, et mänguringilt naastes on meil parem olla, kui ennem mänguringi. Ainuke ebakindel ja etteteadmata faktor on löökide hulk, aga võibolla ongi see hea ning üks põhjustest, mis meid jälle ja jälle golfiväljakule tagasi toob.

 

Hanno Kross
Estonian Golf & Country Club

 

PS. Foto on tehtud Joosep Martinsoni poolt aastal 2015 ning pildil on minu sel ajal 7 ja 5 aastased pojad, kellega ma luban, et mängin sel aastal rohkem golfi kui eelmistel - kasvõi oma golfireiside arvelt!



 

Kõik uudised ...

GOLFBOX