GOLFBOX

Lahkunud on arhitekt Andres Siim (25. veebruar 1962 – 2. märts 2020), kes on meie klubihoone ja paljude teiste majade arhitekt Estonian Golf & Country Club'is. Allolevalt Mait Schmidti järelhüüe Andres Siimule, kellega koos on esimestest päevadest alates EGCC'd arhitektuuriliselt arendatud. 

Klubihoone 2005.a. maikuus EGCC avavõistlusel. Golfiklubi katusel on kasutatud siberi lehist, mis Andrese poolt etteplaneeritult aastatega muutis oma naturaalset värvi ja ühildus kogu maja värvigammaga

 

Ma olen üsnagi veendunud, et enamik inimesi ja isegi arhitekte ei tea, millega Andres Siim on Jõelähtmes ja EGCC golfikeskuses hakkama saanud.

Loomulikult algas kõik Klubihoonest. Ma tutvustasin talle golfimängu ja meie loodust ning oma visiooni ning siis me kirjutasime koos Klubihoone lähteülesande. Kui ma õigesti mäletan, siis ta tegigi ainult ühe eskiisi….see oli nii loomulik ja kaunis ning minu meelest täiuslik. Tegelikult ei olnud ülesanne lihtne….oli väja projekteerida “maamärk”, mis on kontaktis Jõelähtme kirikuga, meie koha loodusega ning ka merelt vaadates. Mäletan väga hästi , kui keeruline oli saada Muinsuskaitse ameti heakskiitu sellele, et me saaksime loa, et Klubihoone ehitada Põhja- Eesti klindi servale. Kindlasti oli ka Andres Siimu eskiisil suur tähtsus, et lõpuks selle loa saime. Ja tema sai Klubihoone projekteerimisega suurepärasest hakkama ja “maamärk” sai loodud.

Klubihoone teeb eriliseks rehielamulik kõrge katus, mis on parajalt timmitud kaasaegse vormikeelega. Selles on üheaegselt nii Eesti taluehitistele omast suletust, kui seest välja maaliliste vaadete pakkumist. Arhitektuurilt sobindub see hoone kohalikku maastikku ja kultuuri. Tuletan teile meelde, et kogu kompleks asub Soome lahe kaldal 5000 aastat tagasi asustatud Rebala muinas- kultuurimaastikul. Mäletan hästi, kui golfiväljak sai avatud ja esimesed külalised euroopast saabusid.Klubihoone oli neile kõige suuremaks üllatuseks siis ja on tänaseni. Selle hoone arhitektuur ei kehasta mitte ainult aja vaimu, vaid kõigi aegade vaimu, igaviku elementi. Euroopa Golf PGA juhid olid honest nii vaimustatud, et siia saadeti üks hispaania arhitekt tutvuma, enne kui tal oma projektiga tööle lubati hakata. Peale Klubihoone on Andres Siimu projektide järhi ehitatud ka 27 golfimaja, kokku 9 erineva projekti järgi. Tema “käekiri “ sobis ideaalsest kokku meie loodusega. Ühe uue maja eskiis jäi kahjuks pooleli……

Praegu meie maal ja ajal domineerib sageli võim ja raha vaimsuse üle. Uusi ja uhkeid hooneid kerkib nagu seeni pärast vihma, kuid enamasti on neis nähtud vaev asjatu………kaduvuse valdkonda kuuluv ja vaimutu. Mul on väga hea meel ja uhke tunne, et sain töötada koos sellise mehega kui Andres Siim. Tema poolt loodud Klubihoones on vaimsus ja see ehitis ei kao kunagi…….

“ Kui Issand ei ehita koda, siis ehitajad näevad selle kallal vaeva ilmaaegu;kui Issand ei hoia linna, siis valvur valvab ilmaaegu” ( Ps 127:1)


Mait Schmidt

 

Eesti Arhitektide Liidu järelhüüe koos ülevaatega Andres Siimu olulisematest töödest: http://www.arhliit.ee/uudised/eal/lahkus-arhitekt-andres-siim/ 

Andres Siim 25. veebruar 1962 – 2. märts 2020)

Andres Siimu ärasaatmine toimub 7. märtsil kell 13 Tallinna Nõmme Ristija Johannese kirikus, Tähe tänav 2. 

Kõik uudised ...

GOLFBOX