GOLFBOX

EGCC võistkonnaliikmed laupäeva õhtusel autasustamisel - enamus medalitega, mõned veel ilma medaliteta

Valgerannas kaks päeva kestnud klubidevahelised EMV'sed oli suurepärane võistlus ja ühine golfipidu, mille rikkus segadus, kus kohtunik põhimõtteliselt diskvalifitseeris EGCC mängija meesteklassis ekslikult ja seetõttu ei suudetud ka lõplikult hõbedat ja kulda meeste klassis välja selgitada. Tõenäoliselt mängitakse finaal uuesti, et parim klubi selguks ausas konkurentsis.

Aga kõigest järgemööda - Estonian Golf & Country Club'i võistkonnal läks suurepäraselt, peale esimest päeva löögimängus, mis oli kvalifikatsiooniks viimase päeva rajamängudeks kohamängudele, said kõik vanuseklassid finaali mängimaks esimesele ja teisele kohale. 

- Naisseeniorites jõudis esimesena finaali Rae Golfiklubi (+41). Finaalivastane EGCC kaotas samas neile vaid ühe löögiga (+42).

- Meesseeniorite heitlus oli samuti väga tasavägine. Pisikese edu sai teiste ees EGCC (+14) tänu Jan Larssoni igati korralikule ringile – 71 lööki (-1). Kõvem heitlus käis kohtadele teine kuni neljas, kus pikima kõrre tõmbas Otepää Golfiklubi (+23), kes kohtus EGCC võistkonnaga finaalis.

- Naiste klassis asusid kahte kirkamat medalit jagama EGCC ja Niitvälja Golfiklubi. EGCC (+29) poolel säras kõige eredamalt Elizaveta Sofia Reemet, kes mängis 74 lööki. Niitvälja (+32) mängu hoidis üleval Liis Kuuli, kes sai kirja samuti 74 lööki. 

- Meeste klassis jõudsid finaali Estonian Golf & Country Club ning Rae Golfiklubi. EGCC (viie mängija kogutulem +7) edusse andis suurima panuse Richard Teder, kes mängis  67 lööki. Päeva ainuke bogey tuli sisse WBG ühel lühemal rajal – 15ndal. Ruut Kangust lisas 73, Rauno Pikk 74, Sten Erik Soo 76 ning Aksel Seppel 77 lööki. Rae Golfiklubi (+16) parimaid olid  EGCC kasvandik Joonas Juan Turba ja Nils Illimar Esko, kes mõlemad mängisid 71 lööki. 


Finaalpäeval tõid esimese kulla EGCC'le naisseeniorid olles veel 15ndal rajal 3 rajaga kaotusseisus, kuid võites siis kolm rada järjest ning lisaraja samuti! Palju õnne Eesti klubikarika võitjatele naisseenioritele kooseisus Anneli Esken, Anu Uuemõis, Monica Pihlak ja Riina Vettus!

Teise kulla tõid meie klubisse samuti seeniorid ja mehed - tulemusega 2-1 võideti Otepää golfiklubi. Eesti klubikarika tõid koju meesseeniorite arvestuses Jan Larsson, Mait Schmidt, Gunnar Kobin ja Tõnis Segerkrantz!

Naiste arvestuses oli ette teada, et meie klubi meister Anete Liis Adul peab 21. augustil ehk finaalpäeval minema lennuki peale, mis viib teda USA ülikooli teist aastat õppima. Kahjuks ei olnud võimalik kuidagi seoses USA ülikooli erireeglitega lendu edasi lükata ning esimeses matšis finaalpäeval saime seetõttu ka loobumiskaotuse. Ka Elizaveta pidi lennukile minema, mistõttu ei saanud teda üks-ühele mängima panna vaid pidi startima varasemas flightis mängima paarimängus. Ühe matši kokkuvõttes võitsime ja teise kaotasime ehk Eesti klubikarikas läks sel aastal tulemusega 2-1 meie hea sõbra Niitvälja golfiklubi naiste kätte, kuhu kuulusid Kristel Ulla, Cliona Dalberg, Liis Kuuli ja Ingrid Jegers. Igati teenitud võit ning arvestades viimasel ajal Liis Kuuli head mänguvormi, oleks kindlasti matš olnud Anetega samuti väga tasavägine. Strateegiliselt oli EGCC'l kasulik Anete esimesel päeval mängu panna, et kindlustada medal. Õnnitlused EGCC naistevõistkonnale kooseisus Anete Liis Adul, Elizaveta Reemet, Lill Kangust ja Ave Epner, kes tõid Pärnust hõbemedalid. 

Ja nüüd jõuamegi päeva viimaste matšideni meeste hulgas, mis kogu suurele ja väga hästi korraldatud golfipeole Pärnus lõpuks tõrvatilga meepotti kukutas. EGCC võistkond juhtis matšide ja radadega kui 14ndal rajal tuli kohtunik meie mängija Rauno Pikka juurde ning teatas, et ta on kaotanud kõik rajad - põhjus caddie, kes ei vasta juhendile ning igal rajal selle eest kaotus, kui caddie nõu andis. Rauno ja Janno Sild'i mäng oli selleks hetkeks tasa, kuigi potokollis on täna nagu Rauno oleks kaotanud võistluse 10ndal rajal ehk kaotanud kõik rajad. 

Võistluse juhendis oli kirjas, et caddie võib olla ainult oma võistkonna liige (tutvu võistluse juhendiga EGL lehel). Kui meesseeniorid olid oma mängu lõpetanud, siis Rauno Pikka caddieks läks EGCC võistkonna liige Gunnar Kobin, kes oli juba kuldmedali seeniorites kinnitanud ning seda kapten Rain Uusküla ka võistluskomiteele teatas ja registreeris. Võttis aega 14 rada, et teada anda komiteel/kohtunikul, et nende käsitlusel võistkond ei ole mitte EGCC võistkond vaid konkreetselt vastava vanuseklassi võistleja ning seega ei oleks caddie tohtinud olla keegi muu, kui vaid meesteklassi võistleja. 

Juhendit lugedes sellist käsitlust on võimatu välja lugeda. EGCC kapten ja kogu võistkond käitusid heauskselt, registreerides õigeaegselt abilised, võistkonna ning sellisel kujul võtta ära kuldmedal ebasportlikul viisil, ei vasta kindlasti spordi üllatele eesmärkidele. Kui Rauno diskvalifitseeriti, siis ka teistes matšide polnud mõtet enam edasi mängida ning tegelikult võistlus jäi pooleli, kuigi EGL'i lehel näitab päev peale võistlust meeste klassis võitjatena Rae golfiklubi. Esitatud on protest, see on läbivaatamisel ning EGL'i Reeglite & HCP toimkond teeb oma otsuse lähipäevil. Kõige tõenäolisem on, et finaal meeste arvestuses tuleb mängida uuesti või vähemalt kõik matšid sellest hetkest, kui valest otsusest teada anti. Valgerannas selgusid neljast vanuseklassist kolm võitjat ja neljas jäi ametlikult välja selgitamata. 

Kahju on Eesti Golfi Liidust, kes panustas võistluse korraldusse palju ja tegi seda hästi. Kahju on mängijatest, kes on pikalt valmistunud võistluseks ning ei saanud õiglast tulemust ning loomulikult on kahju ka kohtunikust, kes tegi otsuse, mis palju segadust tekitas. Olles olnud ise tänaseks päevaks nii World Cup Qualifier'ite ja kuue erineva Euroopa meistrivõistluste võistlus- või korralduskomiteedes olnud, tean, et tiitlivõistlustel (näiteks EM'il) selline reegel kehtib, et vaid sama vanuseklassi mängija võib olla caddie. Samas on see alati eraldi välja toodud, ka võistkonna esindajate koosolekutel ära mainitud, mida sel korral ei juhendis ega koosolekutel ei mainitud. Kõik klubid tulid ühtsete võistkondadega Pärnusse ning erinevates vanuseklassides olid eraldi arvestused. Eks sellistest olukordadest on kõikidel palju õppida ning kohtuniku esmapilgul tema jaoks õige otsus (kogemused ka EM'idel vastavatest olukordadest) ei olnud toetatud selgesõnalise juhendiga, millest võistkonnad ja esindajad saaksid aru, et keelatud oleks erineva vanuseklassi caddie. Loll olukord, aga küll see laheneb ja kullad ja hõbedad ka õiglaselt välja mängitakse. 

Edu ja jõudu nii väga heale (ilma irooniata) kohtunikule ikka edasi tegutseda ja võistluskomiteedele juhendite koostamisel ja otsuste tegemisel. Iga aastaga Eesti golf areneb ning kasvab ja saame targemaks, aga juhtub muidugi ka nendes riikides kus golfi on mängitud aastasadu. 

EGCC meestekoondis kooseisus Ruut Kangust, Richard Teder, Rauno Pikk, Sten-Erik Soo, Aksel Seppel jaTimo Raukas ootab enda matši või matši jätkumist, et selgitada lisaks seenioritele ja naistele ka meeste arvestuses selle aasta klubidekarika võitja. Spordi ainus eesmärk on võitja väljaselgitamine ning see võistluse käigus ei selgunud. Lihtne oleks anda kaks kuldmedalit, aga ka see oleks vale ja ebaõiglane. Eesti Golfi Liidu HCP & Reeglite komiteel on järgnevatel päevadel pusimist korralikult, et teha otsus, mis kõiki osapooli rahuldab eesmärgiga võitja välja selgitada. 

Suurimad tänud ka EGCC kaptenile Rain Uuskülale ning võistkonna nõuandjale Peep Tammemäele nii võistlusele eelneva kui võistluse ajal tehtud töö eest. Estonian Golf & Country Club oli klubidevahelistel karikavõistlustel läbi aegade parimas koosseisus ning seda tänu eelkõige meie võistkonnaliikmete ennastsalgavatale treeningutele hooajaringselt ja edukat esinemist võistlusel. 

Hanno Kross
Estonian Golf & Country Club'i juhataja

FOTOD: Kadri Palta pildid meistrivõistluste esimesest päevast

Kõik uudised ...

GOLFBOX