GOLFBOX

Pilt 26. septembri hommikust - vaatamata elektrihinnale on elu ikkagi väga ilus!

Vahel tundub, et elu ongi ühest kriisist teise minek. Tuleb osata ära tunda neid vahepealseid hetki, kus võtta aeg maha ja nautida seda, mis hetkel on. Golfimängijatena teeme seda tihti just golfiväljakul mänguringi nautides. Kirjutan pikemalt elektrihinnast ning kuidas see mõjutab golfiväljaku majandamist ja sel sügisel mängimist.

Ei hakka pikalt ajalukku minema, aga viimase kolme aasta kriisid on olnud:

  • COVID-19, turismi kokkuvarisemine ja EGCC-s 1/3 käibest kadumine. 
  • Griinidel talvehaigusega võitlemine ja kevadel ebaõnnestumine haigusest väljatulekul, mis omakorda oluliselt mõjutas liikmete ja külaliste rahulolu.
  • Üleeuroopaline elektrihinnašokk.

Ühest kriisist pole jõudnud veel taastudagi, kui järgmine on juba mitte ukse ees, vaid tormab uksest ja aknast sisse! COVID-19 pandeemia on läbi (Biden ütles!), griiniteemad vajavad eraldi postitust (varsti on need mured läbi, loodetavasti!), aga elektrihind mõjutab alates oktoobrist meie mängijad ja teenuseid.

Me ei ole jalad rüpes istunud, vaid reaalselt alatest 2021. aasta talvest tegutsenud, et elektrivarustust kindlustada ja ka hinda vähegi kontrolli all hoida. Oleme sel aastal investeerinud kahte päikeseparki. Kui algselt soovisime ehitada 100 kW parki, siis kahjuks pidime sellest plaanist loobuma. Enamikule on see teema juba tuttav: Elektrilevi teeb kõik selleks (nt arulagedaid hinnapakkumisi), et suuremaid taastuvenergia liitumisi mitte vastu võtta.

Seejärel tegime avalduse kahe 15 kW päikesepargi kohta, mille nad vastavalt seadusele peavad vastu võtma. Üks töötav päikesetootmise jaam on meil hooldushoone katusel ja teine on ootel Driving Range'i hoone katusel (Elektrileviga on vaidlus pooleli). Tõenäoliselt pole enamik mängijaid neid parke tähele pole pannud ehk siit ka julgustus, et katusele paigaldatavad päikesepaneelid maja üldilmet üldiselt ei riku.

Võrreldes eelmise aastaga oleme suutnud oma elektritarbimist vähendada suurusjärgus 25%, kuid ettevõtte arvete peal see rahas ei kajastu. Kui tavaliselt olid meie elektriarved igal kuul 2800–4200 eurot, siis näiteks 2022. aasta septembrikuu arve oli 18 000 eurot ja majas polnud küte sissegi lülitatud ...

Päikesepargid ei ole andnud 25% kokkuhoidu, oleme reguleerinud lampide põlemisi ning lõpetanud sauna kütmise vastavalt golfarite hulgale ja mänguaegadele. Meil on ka kaks 800-liitrist elektriboilerit, mis pidevalt sooja vett toodavad. Oleme neid viimasel kuul hoidnud töös öösiti ja lootnud, et õhtuks soe vesi otsa ei saa. Siinkohal saadame vabandused neile, kes õhtuti pole saanud võtta kuuma dušši.

Siin meie 2022. aasta elektrikulu võrdlus 2021. aastaga. Eelmist aastat tähistab ülemine joon, alumistes tulpades on käesoleva aasta tarbimine:

Lisaks klubihoonele on meil muidugi hooldushoone ja pumplad, mida kasutamine mõlema väljaku kastmiseks. Selle aasta üliilus ja kuiv suvi tähendas pumplate jaoks katkematut tööd, mõnikord ka 110% mahuga, et suudaksime vähemalt tiibokse ja griine hoida rohelistena. Fairway'de pruuniks minek on sellistel kuumadel ja väga kuivadel perioodidel teadlik valik, prioriteet on griinidel. EGCC-s on kokku 31 griini ja 85 tiiboksi. Oleme Eesti suurim golfiklubi ja ainuüksi kastmise kulud on oluliselt erinevad võrreldes klubiga, kus on üks tavaline 18-rajaline väljak. 

Selleks, et meie liikmed ja külalised tunneksid end mugavalt, peaksime hiljemalt oktoobrikuus alustama klubihoone kütmisega. Küteallikaks on elekter ja tagasihoidlikud prognoosid näitavad, et arve tuleks vähemalt 30 000 eurot. See on summa, millega saaks kolm greenkeeper'it kuueks kuuks tööle võtta.

Me ei ole nõus seda raha lihtsalt tuulde viskama selle tõttu, et saaksime 19-kraadises klubihoones oktoobris riideid vahetada ja kümme inimest päevas saunas mõnuleda. Tean, et need, kes naudiksid, on kurvad, aga praegusel sõjaajal, kus tegelikult kogu Lääs Venemaaga sõdib (läbi relvade ja tarkuse impordi Ukrainale), tuleb meil kõigil teha mugavustes järeleandmisi. Klubihoone soe saun ja riiete vahetamine, on vähim, mida saame oma elus anda selle eest, et kurjus lõppeks kiiremini.

Kõike ülaltoodut arvesse võttes oleme teinud järgmised otsused:

  • KLUBIHOONE ON SULETUD ALATES 3. OKTOOBRIST
    26. septembrist kuni 2. oktoobrini on klubihoone avatud, reedest pühapäevani on avatud ka restoran.

    Klubihoone: E–R 10–20, L–P 9–20
    Caddiemaster: E–R 10–18, L 9–18, P 9–17
    Restoran: R–P 11–19

  • CADDIEMASTER ON DRIVING RANGE'I HOONES ALATES 3. OKTOOBRIST
    Driving Range'i hoones saab osta green fee'd ja harjutuspalle, avatud on WC-d. Golfiautosid ja golfikeppe laenutada ei saa. Lisainfo telefonil +372 602 5290, +372 5660 2853.

    Caddiemasteri lahtiolekuajad:
    E–R 10–18, L–P 9–17

  • DRIVING RANGE ON SULETUD ALATES 16. OKTOOBRIST

  • SEA COURSE ON AVATUD
    Orienteeruvalt oktoobri teisel nädalal augustame Sea Course'i griine, et need saaksid taastuda ja talvele võimalikult tervena vastu minna. Ühtlasi valmistatakse öökülmade saabumiseks ette ka talvegriinid.

  • STONE COURSE ON AVATUD
    Stone Course'i griinid on augustamata ja oktoobri esimesel poolel saab nautida ühtlasemat puttamispinnast.

  • OOTAME 15. OKTOOBRIL CROSS COUNTRY'LE JA HOOAJA LÕPUPEOLE
    Pakume Cross Countryl sooja suppi ja jooki ning kringlit. Pärast võistlust käime kodus saunas ja saame õhtul linnas hooaja lõpupeol taas kokku.
    Registreeri Cross Countryle

  • PALUME HILJEMALT 2. OKTOOBRIL GOLFIKOTID KLUBIHOONEST KOJU TALVITUMA VIIA
    Alates 3. oktoobrist on klubihoones elekter välja lülitatud, näpujäljeandur ei tööta ja koti kättesaamiseks on vaja greenkeeping'uga telefoni teel aeg kokku leppida.

Otsused on AS EGCC aktsionäridele kasulikud: golfi saab mängida, väljakud on avatud, hooldusmeeskond töötab, sauna saab kodus. Pärast hilissuvel toimunud Euroopa meistrivõistluseid tehtud tööd annavad griinidele lootust, et tuleme kevadel paremini välja, kui sel aastal. Meeskonnas on tehtud muudatused, et juhul, kui ka talvehaigusega pihta saame, saab aprillis ja mais teha käsitsi tööd, et võimalikult kiiresti suudaksime kahjustused välja kasvatada. Oleme sel aastal griine taimekaitsevahendiga pritsinud ja pritsime enne lume tulekut veel mitu korda. Kasutame samu tooteid, mida ka teised Eesti golfiväljakud. Oleme küsinud nõu, mida Eesti konkurendid teevad ning võrreldes eelmiste aastatega on sügis-, talve- ja kevadeplaanides olulised muudatused.

Loodame, et tuleb ka aeg, kus kriisid on läbi ja saab tehtud tööde vilju nautida. AS EGCC'l läheb tegelikult kenasti: teeme sellel aastal ajaloo parima finantstulemuse. Oleme olnud kasumis ka koroona-aastatel vaatamata elu poolt ette visatud takistustele.

Järgmistel nädalatel pakub loodus uskumatult kaunist värvide mängu, mida tasub meie väljakutele nautima tulla. Soovin kõigile sügiseks ilusaid mänguringe ja tsiteerides klassikuid – ükskord me võidame niikuinii!

Tervitades

Hanno Kross
AS EGCC juhatuse esimees

Kõik uudised ...

GOLFBOX